måndag 30 januari 2012

Underbar final på jakt med löshund.

-
Det blev ett par veckors paus från jakterna... inte så kul men man måste ju jobba ibland också och eftersom Jullans tå var bruten så var det inte så aktuellt med en massa jakt för hennes skull heller.

Så här kan det se ut under dagar då vi inte jagar. Bilder från en promenad med hanhundarna en dag innan snön kom.

Här kommer Malte, 9 månader...



Det är översvämning nere på åkrarna där vi bor och krondiket är inget dike längre utan en enda stor isbana,...




Biffen,..





Ducky,...






Terrierunge på hal is,...
















Ducky igen:)




Pepper och Biffen med Ducky i bakrunden.





Det går så där,.. när man har för bråttom,...





.. så är det svårt att få stopp på sig,...





...lika säkert som de stora hundarna kan stanna;)




Smart väg att gå på,..






Lite godissök,...










När Jullan började bli lite bättre i tån så fick hon börja aktivera sig lite hon med. Korta apporteringar och lydnad mm.




Ja, snön kom till slut men än är det bara ett tunt täcke. Här är en grupp älgar som äter av bondens raps,...




Men sen blev det äntligen lite jakter igen. Fast lite vemodigt ändå,.. för det var dags för sista helgen för löshundsjakt :(

I lördags så jagade vi på vår egen mark och det var gott om vilt i marken. Jullan fick inte jaga men Malte gick istället för henne och han började morgonen med att dra iväg på ett stort sök där han hämtade en Dovspets som han sedan drev förbi flera skyttar. Va synd att vi inte skjuter Dov på vår mark!

Senare så drev han även pinntjur och rådjur så han gjorde ett härligt arbete under hela dagen. Även Biffen och Ducky fick jobba och flyttade på flera djur de med. Minst fem älgar hade vi i rörelse samtidigt och flera rådjur men inget blev skjutet då det bara kom "fel djur" framför skyttarna. Typiskt.

Nåväl, sen var det dags på jakt på markern där vi bor under gårdagen och även denna gång var det mycket djur i rörelse. Vi hade bland annat med oss Maltes pappa, Igor med husse Peter (uppfödaren till både Jullan och Malte) och Igge satte sprätt i skogen så pass att husse Peter fick skjuta två rådjur redan i första såten. Senare så blev det även skjuts på ett gäng älgar varav en kalv kunde skjutas när de gick ut framför skyttarna. Just i den såten var det inte mindre än 7 älgar inne på samma gång!

Här är Igge med kalven..




Och så duktig Igge och duktig husse med de två rådjuren som föll i första såten! :))




Det var en fin dag med många rådjur och älgar i rörelse men tyvärr inga grisar eller hjortar. Summa för dagen = 1 älgkalv och tre rådjur. Malte fick också jobba i första såten och hade bla ett fint drev på rå som gick bakåt och en räv som gick över isen till grannmarken så han var ganska trött sen på kvällen eftersom han även hade gått rätt hårt dagen innan ;)




Ja, nu är då klövviltsjakterna med hund slut. Denna säsong har varit helt perfekt med rätt varmt väder och ingen snö. Enda felet är väl att det har gått för fort och nu får man vänta 8 månader innan det är dags för släpp igen,.. Hur ska man stå ut?

Men, det brukar gå bra. Nu ska vi ägna oss åt lydnad, apportering och spår mm så vi kommer ha fullt upp ändå och dessutom,.. Isen håller på att lägga sig nu och det går fort och vi hoppas kunna få till någon jakt med stövare och grythundar snart. Vi har sett en hel del räv sista dagarna så det är nu de ska tas! Bara isen ligger tjock nog så kan man släppa stövare och om det vädret vi har nu fortsätter så ligger isen riktigt tjock inom två veckor. Vi får se om vi får till det annars får det bli jakt utan stövare. Inte lika kul men det går väl det med;)

/PW